ANTWERPEN – De sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven mag nagaan of een sociale huurder nog eigendommen heeft. Meer nog: ze is daartoe verplicht. Dat heeft een vrederechter beslist. Het is al de derde keer dat de Stad Antwerpen gelijk krijgt.
Het is een opvallend vonnis van het vredegerecht in Antwerpen. Daar had de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven een huurder voor de rechter gedaagd omdat die eigendommen had in het buitenland. Ze wilde de huurkorting terugvorderen die de man negen jaar lang heeft gekregen. Het gaat om zo’n 50.000 euro, inclusief de kosten van het onderzoek.
Het vonnis geeft Woonhaven gelijk. Meer nog: de vrederechter zegt dat een huisvestingsmaatschappij de plicht heeft om onderzoek te doen naar eigendommen in het buitenland. “Dat past in haar opdracht om woningen te voorzien voor behoeftige gezinnen en alleenstaanden.” Hij wees ook op de wachtlijsten voor een sociale woning. In Antwerpen wachten 24.400 huurders op een woonst.
Sinds 2017 zet de stad Antwerpen externe onderzoeksbureaus in om fraude in het buitenland te onderzoek. Ook in het Oost-Vlaamse Hamme worden zulke onderzoeken gevoerd. Antwerps schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) voelt zich gesterkt door de uitspraak van de vrederechter. “Het is de derde zaak die voor de rechter komt en de derde zaak die we winnen.”
Volgens de stad stoten ze bij 4 op de 10 onderzoeken effectief eigendommen in het buitenland. “Een onderzoek wordt enkel gestart wanneer er tekens of vermoedens zijn dat een huurder fraudeert. In 40 tot 50 procent van de gevallen klopt dat ook. In de rechtszaak die volgt, worden er geen boetes gegeven. Wel vragen we de huurkorting terug die de sociale huurder kreeg, de kosten van het onderzoek en de ontbinding van het huurcontract. Als ze de woning in het buitenland verkopen en zich in regel stellen, kan het zijn dat ze hun sociale huurwoning kunnen houden.”
Vlaams Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wil een wettelijk kader waarin alle sociale huisvestingsmaatschappijen dergelijke onderzoeken kunnen uitvoeren. “We willen een aanbesteding uitschrijven zodat we met een of meerdere firma’s kunnen samenwerken.” Tegen het einde van dit jaar zouden sociale huisvestingsmaatschappijen beroep kunnen doen op een bureau om fraude op te sporen.